A

A

† Κύριε, τὰ χείλη μου ἀνοίξεις, καὶ τὸ στόμα μου ἀναγγελεῖ τὴν αἴνεσίν σου (Ψαλ. 50,17)

† Κύριε, τὰ χείλη μου ἀνοίξεις, καὶ τὸ στόμα μου ἀναγγελεῖ τὴν αἴνεσίν σου (Ψαλ. 50,17)
† Κύριε, τὰ χείλη μου ἀνοίξεις, καὶ τὸ στόμα μου ἀναγγελεῖ τὴν αἴνεσίν σου (Ψαλ. 50,17)

ΚⲀⲖⲎ ⲤⲀⲢⲀΚⲞⲤⲦⲎ! ΚⲀⲖⲞⲚ ⲀⲄⲰⲚⲀ!

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Π.ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΜΠΑΡΔΑΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ 2020





27 Ιανουαρίου Κυριακη Τελώνου και Φαρισαίου στην αίθουσα 
του Ιερου Ναού Αγίων Αποστόλων Δάφνης

Μακαριώτατε Ἀρχιεπίσκοπε Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Καλλίνικε, θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω στην φετινή κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας µας.
Σεβασμιώτατοι,
Σεβαστοί πατέρες καί ἀδελφοί, αγαπητοί Επίτροποι και Ιεροψάλτες των Εκκλησιών μας.
Μέ χρηστές ελπίδες καί αγαθές προσδοκίες ὑποδέχεται ἡ Ἐκκλησία μας τό Νέο έτος 2020, και μέ την κοπή της καθιερωμένης Βασιλόπιτας, σήμερα μας δίδεται η ευκαιρία αυτής της συναντήσεως του Ιερού Κλήρου, των Επιτρόπων και των Ιεροψαλτών, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, υπό τας ευλογίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.Καλλινίκου για ανταλλαγή απόψεων.
Η χρονιά, που έφυγε αποτελεί ορόσημο για την Ορθοδοξία, και την Ελλάδα. Κι αυτό, διότι οι πληγές, που άφησαν στην Εκκλησία η επάρατη Σύνοδος της Κρήτης, το Ουκρανικό Σχίσμα, οι συμπροσευχές καί τα συλλείτουργα μετά αιρετικών και αλλοθρήσκων, το ξεπούλημα της Μακεδονίας ως και τα ανήθικα νομοθετήματα, που πέρασαν χωρίς καμία αντίδραση (πολιτικός γάμος μεταξύ ανδρών και η επικείμενη δυνατότητα υιοθεσίας παιδιών και τόσα άλλα) έφεραν στο χείλος του γκρεμού τον ανυποψίαστο θρησκευόμενο Ελληνικό λαό.
Και στο παρελθόν έτος, σε εορτές και πανηγύρεις αμέτρητες φορές γευτήκαμε από το Κοινό Ποτήριο το Τίμιο Σώμα και το Ρέον Ζωή Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ενωμένοι ως "ΕΝ ΣΩΜΑ ΚΑΙ  ΕΝ ΠΝΕΥΜΑ", όπως μας θέλει ο Κύριος, για να εξέλθουμε νικητές μαζί Του στην πορεία προς την εκ του κόσμου έξοδον. Η προσευχή μας ας είναι ζέουσα, όπως ο Κύριος ευδοκήσει, ώστε όλοι οι αδελφοί μας, που απομακρύνθηκαν, επιστρέψουν εις το ΕΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΝ ΑΓΙΟΝ ΠΟΤΗΡΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΕΜΑΚΡΥΝΘΗΣΑΝ ΑΝΕΥ ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Το απαιτούν οι δύσκολες ημέρες που έρχονται, το απαιτεί ο Κύριος.
Η νίκη του Χριστού ξεκίνησε επάνω στον Σταυρό, διότι επάνω στον Σταυρό ο Κύριος σήκωσε το βάρος και την ενοχή όλων των αμαρτιών του κόσμου, των πριν από Αυτόν, των συγχρόνων Του και  των  μελλοντικών γενεών.
Η νίκη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού είναι πνευματική, δεν είναι κοσμική!
Γι’ αυτό και μια τέτοια νίκη, δεν συγκινεί την αμαρτωλή φύση αυτών, που έμαθαν να αγάλλονται μόνο με τις κοσμικές νίκες και μάχες, που έχουν νικητές και ηττημένους, πληγώνοντας το σώμα της Εκκλησίας.
---------------------------------------
Ήλθαμε, σήμερα, όλοι μαζί, να κόψουμε την Βασιλόπιτα και για να εκφράσουμε την εκτίμηση και αγάπη μας στο πρόσωπό σας Μακαριώτατε!
Να σας πούμε ότι, ευχαριστούμε το Θεό που υπάρχετε και ότι προσευχόμαστε υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως Υμών επ’ αγαθώ της Εκκλησίας.
Εκκλησία σημαίνει κοινωνία. Σημαίνει ενότητα. Επί των ημερών σας ζήσαμε τη χαρά της πραγματικής ενότητος μετά των Επισκόπων του Μακαριστού Μητροπολίτου Κυπριανού. Ευχόμεθα, επί των ημερών σας, να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες νίκες και ευτυχείς συγκυρίες, παρομοίων γεγονότων
---------------------------------
Θα ήθελα ως παλαιότερος εις τα πρεσβεία της ιεροσύνης να απευθυνθώ στους αδελφούς και συλλειτουργούς μου και να τους πω, ότι έρχονται ημέρες δύσκολες και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και με αγάπη Χριστού.
Ας μη μας διαφεύγει πως το αξίωμα και των τριών βαθμών της Ιεροσύνης, έχει Διακονικό χαρακτήρα.
Δεν είναι προσωπική μας αξία, αλλά λειτουργικό, εκκλησιαστικό Αξίωμα.
Κάθε εξουσία στη ζωή της Εκκλησίας ανήκει στο Χριστό. Αυτός είναι "ο ενεργών τα πάντα εν πάσι" (Α' Κορ.12,6).
Ενεργούμε στο όνομα του Χριστού ως "πρεσβευταί Του Χριστού" .
Η διάκριση Κλήρου και Λαού δεν είναι κοσμική αλλά πνευματική. Η μόνη διαφορά είναι η ειδική Ιεροσύνη, το χάρισμα που πήραμε με τη χειροτονία μας.
Δεν είμαστε οι κληρικοί "πρίγκιπες" ή "άρχοντες" της Εκκλησίας, αλλά Διάκονοι του Λαού του Θεού. Η Ιεροσύνη μας και όχι η προσωπική μας αξία είναι ο αγωγός, που  μεταδίδει  τη  Χάρη  του  Θεού.
---------------------------------------
Καλούμαστε όλοι να διαμορφώσουµε προοπτικές, ώστε ο Ιερός Αγώνας υπέρ των Πατρικών μας Παραδόσεων να συνεχίσει να είναι ελπιδοφόρος στο υπάρχον Ποίμνιό μας, αλλά και εις όσους αδελφούς αποτειχίζονται  και επιθυμούν να ενταχθούν στο "Μικρό Ποίμνιο".
Όπως αντιλαμβάνεσθε και το 2020 θα πρέπει να δώσουµε νέες μάχες για την επιβίωσή µας στις επερχόμενες προκλήσεις, που έρχονται.
Εύχομαι, το νέο έτος, να αποτελέσει αφετηρία μιας νέας δημιουργικής
χρονιάς σε όλους µας.
Να επιτευχθούν, όσο το δυνατόν περισσότερο οι στόχοι μας,
----------------------------------
Άφησα στο τέλος, να εκφράσω και εκ μέρους όλων των αδελφών μου τα συγχαρητήριά μας προς τον Σεβασμιώτατο Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γερόντιο για την επιτυχημένη, μεγαλειώδη πομπή και τελετή της Καταδύσεως του Σταυρού στο Λιμάνι του Πειραιά, ως επίσης στους Τελετάρχας αγαπητούς αδελφούς μου, π.Γεώργιο Κοντογιώργη, π.Γρηγόριο Ταυλάριο, π Μιχαήλ Κωνσταντινίδη και π.Στυλιανό Τομαή, στην εκλεκτή Βυζαντινή Χορωδία
υπό την διεύθυνση του Καθηγητού και Πρωτοψάλτου Αθανασίου Ιωαννίδη και εις ολους τους συντελεστάς. Καλή χρονιά!
Ευχαριστώ!