A

A

† Κύριε, τὰ χείλη μου ἀνοίξεις, καὶ τὸ στόμα μου ἀναγγελεῖ τὴν αἴνεσίν σου (Ψαλ. 50,17)

† Κύριε, τὰ χείλη μου ἀνοίξεις, καὶ τὸ στόμα μου ἀναγγελεῖ τὴν αἴνεσίν σου (Ψαλ. 50,17)
† Κύριε, τὰ χείλη μου ἀνοίξεις, καὶ τὸ στόμα μου ἀναγγελεῖ τὴν αἴνεσίν σου (Ψαλ. 50,17)

ΚⲀⲖⲎ ⲤⲀⲢⲀΚⲞⲤⲦⲎ! ΚⲀⲖⲞⲚ ⲀⲄⲰⲚⲀ!

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ



(Το παρακάτω φοβερό θαύμα μας το έκανε γνωστό ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Αμβρόσιος, στον οποίο, με ευκαιρία την σημερινή εορτή του, ευχόμαστε το "Εις πολλά έτη, Δέσποτα!").


Από Ομιλία του 
Προκαθημένου της Ρωσικής Διασποράς
Αγίου Φιλαρέτου (+1985) 

"Δεν είναι περίεργο που ο ρωσικός λαός αποκάλεσε τον Άγιο Νικόλαο "Νικόλαος ο Ελεήμων". Τα θαύματα του είναι αμέτρητα, όπως τα αστέρια στον ουρανό. Αλλά θέλω να σας υπενθυμίσω ένα συγκινητικό θαύμα του ελέους του. Δεν συνέβη κάποτε, στην αρχαιότητα, αλλά αρκετά πρόσφατα, στην πόλη Χαρμπίν (σ. στην Κίνα), όπου έζησα για περισσότερο από σαράντα χρόνια. Πόλη Χάρμπιν, σιδηροδρομικός σταθμός. Στο σταθμό, η μεγάλη εικόνα του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, μπροστά στην οποία εκατοντάδες κεριά έκαιγαν συνεχώς, ήταν ιδιαίτερα σεβαστή από όλους τους περαστικούς. Τα άναβαν όσοι αναχωρούσαν και εκείνοι που τους αποχαιρετούσαν και πρόσφεραν προσευχές στον μεγάλο άγιο να έχει όλους τους ταξιδιώτες υπό την προστασία του. Υπήρχαν πάντα πολλοί άνθρωποι σε αυτό το μέρος, επειδή τα σιδηροδρομικά δρομολόγια ήταν πολύ συχνά. Μια μέρα όσοι ήταν εκεί βλέπουν (οι ίδιοι το είπαν, αυτή είναι η προσωπική τους μαρτυρία· ήταν στις αρχές της άνοιξης, όταν ο ποταμός Σόνγκουα, ο οποίος διασχίζει το Χαρμπίν, ήταν καλυμμένος με μια ελαφριά στρώση πάγου) ξαφνικά κάποιον Κινέζο να μπαίνει μέσα, μουσκεμένος εντελώς από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Έτρεξε στην εικόνα, έπεσε στα γόνατα μπροστά της, έβαλε τα χέρια του σε αυτήν και είπε κάτι στα κινέζικα. Αποδείχθηκε, όπως είπαν όσοι γνώριζαν την κινεζική γλώσσα, ότι ευχαρίστησε τον άγιο ότι τον έσωσε από το θάνατο. Τί είχε συμβεί: για κάποιο λόγο αυτός ο Κινέζος βιαζόταν πάρα πολύ να περάσει από τη μια ακτή στην άλλη. Ο ποταμός είναι ευρύς και είχε κομμάτια πάγου κατά μήκος του. Αποφάσισε να το διακινδυνεύσει: έτρεξε μέσα, πηδώντας από τον ένα πάγο στον άλλο. Γλίστρησε, έπεσε και βρέθηκε κάτω από τον πάγο. Και ήδη πνιγόταν, πέθαινε, όταν θυμήθηκε αυτή τη θαυματουργή εικόνα, η οποία ήταν σεβαστή όχι μόνο από τους Ρώσους Ορθοδόξους, αλλά και από τους παγανιστές συμπατριώτες του. Και ενώ πνιγόταν, φώναξε απελπισμένα: "Γεροντάκι από το σταθμό, βοήθεια!" Και έχασε τις αισθήσεις του, εντελώς βυθισμένος στο νερό - πεθαίνει... Και ξαφνικά ήταν υγρός, αλλά ζωντανός και αβλαβής στην όχθη του ποταμού! Έτσι έσπευσε, και επειδή ο σταθμός ήταν πολύ μακριά, έτρεξε εκεί και μπροστά στην εικόνα ευχαρίστησε τον μεγάλο άγιο για αυτό το εντελώς ξεκάθαρο και καταπληκτικό θαύμα του ελέους και της αγάπης του".

ΠΗΓΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: 
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Νικόλαος Μάννης

Παλαιά φωτογραφία του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου (ο οποίος καταστράφηκε από τους Κινέζους Κομμουνιστές το 1966) δίπλα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Χαρμπίν.

Πηγή: https://krufo-sxoleio.blogspot.com/2019/12/blog-post_20.html?